Museum De Pelgrim headerafbeelding

VASCO

In 2023 wordt Vrijwilligers Academie Scholing Cultureel Overijssel (Kortweg VASCO) vormgegeven. VASCO is een initiatief van Stichting Cultuur in Twente en wordt geleid door Stichting Oldenzaalse Musea, Natura Docet en Oyfo.

VASCO is bedoeld voor alle erfgoedinstellingen in Overijssel die werken met vrijwilligers. In de praktijk is gebleken dat veel erfgoedinstellingen de (meestal) hoge kosten niet kunnen dragen om hun vrijwilligers aan een training deel te kunnen laten nemen. Hierdoor kunnen niet alle instellingen de kwaliteit van publieksbegeleiding/educatie op peil krijgen/houden.

VASCO verzorgt trainingen op het gebied van educatie, inclusie en gastvrijheid. Op aanvraag kan er ook maatwerk worden geleverd en kan een culturele instellingen een training laten ontwikkelen. 

Waarom kiezen voor VASCO?

VASCO heeft een concept ontwikkeld waarbij er telkens op een andere locatie wordt getraind. De locatie biedt kosteloos een ruimte/koffie en thee aan. Op die manier zijn er weinig overheadkosten en kan iedere vrijwilliger getraind worden voor een bedrag tussen € 25,- en € 40,- per training (van ongeveer 2-2.5 uur).

Voordeel van trainen op verschillende locaties is dat vrijwilligers kennismaken met ander erfgoed in hun eigen omgeving. De ervaring leert dat dat niet alleen als leerzaam maar ook als heel inspirerend wordt ervaren. Een training gaat van start als er minimaal 10 deelnemers zijn, de maximale groepsgrootte is 15 personen.

Meer weten?

Hebben we jouw interesse gewekt? Neem dan gauw contact op met een van de projectleiders:
Daniella van der Stelt : 06-51075441 of Jessica Veen 06-28069651