Museum De Pelgrim headerafbeelding

De Pelgrim

Oldenzaal is een stad met een rijke historie, waar de inwoners door de jaren heen veel gewoonten hebben ontwikkeld. Vaak liggen de wortels in het geloof. In het museum ontdek je van alles over typisch Oldenzaalse rituelen en tradities, maar ook over die van jouzelf. Interessant! 
 
Als mens groei je en gedurende het leven blik je terug, kijk je vooruit en blijf je soms even staan. Bewust of onbewust. Je viert het leven, staat stil bij een belangrijke gebeurtenis of rouwt om wat niet liep zoals je graag wilde. Samen of alleen. Waarom doe je dit eigenlijk allemaal? En wat komt er nog meer bij kijken?
 
Je ontdekt het in de Pelgrim. 

De Collectie

Als je door het museum loopt zie je dat het leven bol staat van tradities en rituelen. Hoe ze zijn ontstaan ontdek je met behulp van de collectie in het museum. 
Vanuit de rijke, rooms-katholieke geschiedenis van Oldenzaal zijn veel mooie stukken bewaard gebleven. Ze vertellen allemaal hun eigen verhaal en zijn de oorsprong van veel vaste gebruiken die nu nog steeds bestaan. Of je er nu wel of niet in gelooft... 

Educatie

In Oldenzaal leren kinderen met behulp van de leerlijn Erfgoed verbindt Oldenzaal over de geschiedenis van de stad. Alle basisscholen hebben toegang. De Pelgrim biedt een ruim aanbod aan thema's die de leerlingen een stukje zelfreflectie meegeven. Zo ontdekken ze waar ze in geloven en hoe dit houvast kan geven in hun leven. Welk geloof dit ook is. 

Studiecentrum

Twente staat bol van de tradities, rituelen en gebruiken. Sommige kent iedereen, zoals het carnaval, maar er zijn er heel wat minder bekende tradities te vinden in de regio. Hoe groot of klein ze ook zijn, op deze plek verzamelen we tradities en laten we zien wat onze regio zo bijzonder maakt. Zodat ze niet verloren gaan, maar gedeeld worden met de volgende generaties.

Kom je verwonderen in de Pelgrim!

www.museumdepelgrim.nl