Museum De Pelgrim headerafbeelding

Digitale Hanzestad

Een bezoek aan het (digitale) Hanze Huis is een echte experience. Spelenderwijs en op een interactieve manier leer je van alles over de Hanze tijd in Oldenzaal. 

Hanzestad Oldenzaal

Oldenzaal sloot in 1261 een handelsverdrag met Coesfeld, een belangrijke Hanzestad. De Hanze zorgde er voor dat handelaren veiliger konden reizen en voordeliger handelen. De meeste handel ging via het water. Oldenzaal lag (en ligt) dat niet, maar het lag wel gunstig voor de landhandel met Duitse steden zoals Osnabruck en Munster.

Als je het Hanze Huis binnenstapt waan je je gelijk terug in de tijd. En dat handel toen een belangrijke rol speelde, merk je meteen. Er hing meer vanaf dan je denkt.

Hanze spel

Een grote beamer trekt je aandacht en hier speel je met behulp van een amulet een spel. Jij bepaalt het verhaal van een jongen die plots in de Hanze tijd is beland en zoekt hiervoor naar handelswaren die in de ruimte zijn uitgestald. Als je de juiste keuzes maakt dan help je de jongen weer terug te reizen naar het nu.

In het Hanze Huis lees je interessante feitjes en bekijk je een mooi geïllustreerde film over het ontstaan van de Hanzestad Oldenzaal. Die moet je gezien hebben! 

Entree en openingstijden

Als je het Palthe Huis of de Pelgrim bezoekt, mag je kosteloos een kijkje nemen in het Hanze Huis. Je betaalt dus alleen voor een bezoek aan het museum en krijgt er een ware Hanze experience bij!

Het Hanze Huis is gevestigd in het koetshuis van het Palthe Huis aan de Marktstraat 13 in Oldenzaal en geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur.